Landbergs Screentryckeri

Trots stress, snöstorm och felkörning hann jag och chefen med ett besök på Landbergs Screentryckeri i Aspudden härom kvällen. Det är ett litet familjeägt tryckeri som har god renommé i branschen, och det var spännande att se hur nära de samarbetar med konstnärer. De sitter ofta där och jobbar, målar orginal, och sedan hjälper tryckarna till att få fram  bilden så likt som möjligt. Just ikväll var målaren Thomas Wahlström där och visade hur hans bild växte fram, från orginal till serigrafi.

Konstnärens originalcollage  till höger + serigrafin (ska tryckas med cirka 5 färger till för att få den exakt lik)

Ingvar har jobbat där hela sitt liv tror jag! Hans händer var ljust gråa av ingrodd tryckfärg. Då märks det att man jobbat länge.

Färgerna blandar de själva för att få fram de rätta nyanserna…

… ibland med en vanlig handmixer.

Ett väldigt inspirerande besök! Jag vill bums ta jobb på ett tryckeri. Eller trycka upp mina egna verk. Digitaltryck som blivit så populärt, känns långtifrån äkta på samma sätt. Det här är ett hantverk.

Lämna ett svar